ÇAKÜ’de Türkiye-Bulgaristan Eğitim İş Birliğinin Temelleri Atıldı

Bulgaristan Turizm Bakanı Dr. İlin Dimitrov, Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ile Bulgaristan arasında yaklaşık bir yıldır devam eden staj hareketliliği başta olmak üzere, iki ülke arasında yükseköğretim alanındaki iş birliklerinin güçlendirilmesi adına Çankırı’ya gelerek bölge üniversiteleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya; Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen de katılım sağladı. Toplantıda Bakan Dimitrov’a turizm alanıyla ilgili çalışmalarını anlatan üniversiteler, Bulgaristan ile yapabilecekleri iş birliği örneklerini de istişare ettiler. Toplantıda ayrıca, Türkiye’de üniversitelerin yeniden bir araya gelerek bir ön toplantı yapması sonrasında, Bakan Dimitrov’un da katılımıyla Bulgaristan’ın Varna şehrinde Bulgaristan’dan ve Türkiye’den üniversitelerin yer aldığı çok daha geniş kapsamlı bir toplantı yapılması yönünde de fikir birliğine varıldı.

Rektör Çiftçi’den Türkiye-Bulgaristan Dostluğu Vurgusu

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Bakan Dimitrov’a katılımlarından dolayı teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugünkü toplantımızı, Bulgaristan ile daha önce kurduğumuz yakın ilişkileri daha da güçlendirmek ve geleceğe dönük fırsatlar oluşturmak maksadıyla tertiplemiş bulunuyoruz. Bulgaristan ile olan ilişkilerimiz çok eski tarihlere dayanıyor. İki ülke dost ve müttefiktir. Bulgaristan’ın Türkiye ile olan ilişkileri, NATO`ya dâhil olduktan sonra daha da artmıştır. Avrupa`da Türkiye ile en yakın ilişkide olan ülkelerden biri de Bulgaristan’dır. Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkedir. Bu anlamda bizim Avrupa Birliği kapsamında yapacak olduğumuz projeler için de Bulgaristan önemli bir ülkedir. Sayın Bakanımız, aramızdaki turizm iş birliğinin artırılmasını istiyor.”

“Türkiye, Bulgaristan ile ilişkilerini çok güzel bir noktaya taşıdı. Bizim de Bulgaristan`ın turizm alanında nitelikli insan iş gücüne katkı sağlama adına konuşmalarımız ve iş birliklerimiz oldu. Sayın Bakanımız Türkiye`yi, özellikle Çankırı`yı çok iyi bilmekte olup, üniversitemize ve öğrencilerimize özel destekler sağlamaktadır.

Rektör Çiftçi’den Bakan Dimitrov’a Teşekkür

“Öncelikli olarak öğrencilerimize sağlık, güvenlik, barınma ve vize konusunda vermiş olduğu destekler nedeniyle Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Bakanımızın da ifade ettiği gibi nitelikli iş gücüne ihtiyaçları var. Biz de Turizm alanında akademik birimleri olan üniversitelerle birlikte öğrencilerimizi bu imkanlardan yararlandırmak istiyoruz. Özellikle vize konusunda diğer üniversitelerimize de kolaylık sağlamalarını bekliyoruz. Sofya’daki görüşmemizde bize 300 öğrencinin stajı için kontenjan ayıracaklarını söylediler. Diğer üniversitelerimiz için de aynı destekleri istiyoruz.”

“Türkiye olarak yıllardan beri hep paylaşımcı bir ülke olduk.”

“Küreselleşen dünyada, bir ülkede başlayan bir sıkıntı diğer ülkeleri de etkilemektedir. Örneğin Ukrayna-Rusya sorunundan dolayı, tüm Avrupa çeşitli zorluklarla yüzleşiyor ve yeni dengeler oluşuyor. Bu yeni dengeler içerisinde de özellikle her devlet kendini konumlandırmaya çalışıyor. Türkiye olarak yıllardan beri hep paylaşımcı bir ülke olduk. Hep dostane yaklaşımlarda bulunduk. Bugün de yine bu dostane tavırla, savaşın bir an evvel bitip anlaşma sağlanabilmesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızın da son derece ciddi gayretleri oldu. Bu konuda bütün dünya Cumhurbaşkanımızı takip ediyor. Onun vermiş olduğu kararlar bütün dünyaya etkiliyor.”

ÇAKÜ’den Son Bir Yılda 8 Bulgaristan Üniversitesi ile İş Birliği Anlaşması

ÇAKÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Şuayip Turan ise ÇAKÜ’nün Bulgaristan`daki öğrenci durumu ve staj imkânları konusunda sayısal bazı verileri aktardı.

Bulgaristan ile iş birliklerinin ilk olarak Erasmus personel değişimi haraketliliği ile başladığını ve daha sonra aralarındaki iş birliğinin staj hareketliliğine dönüştüğünü ifade eden Turan, Bulgaristan’ın en köklü üniversitelerinin de içerisinde bulunduğu 8 üniversite ile anlaşma yaptıklarını belirtti. Turan, Bunlar içerisinde Bakan Dimitrov’un da görev yaptığı 102 yıllık köklü tarihi ile Bulgaristan’ın en önemli üniversitelerinden olan Varna Ekonomi Üniversitesinin de bulunduğunu dile getirdi. ÇAKÜ olarak anlaşma yapacakları üniversiteleri seçerken oldukça itinalı davrandıklarını da dile getiren Turan, bir üniversite ile yapacakları iş birliği öncesi yapacakları bu iş birliğinin Çankırı’ya ve Türkiye’ye katkıları neler olabilir diye de düşünüp istişare ettiklerini vurguladı.

Bakan Dimitrov’dan Rektör Çiftçi’ye Teşekkür

Rektör Harun Çiftçi ile üçüncü karşılaşmaları olduğunu Çankırı’ya ise ikinci defa geldiğini belirterek sözlerine başlayan Bakan Dimitrov, ÇAKÜ ile yapmış oldukları iş birliğinin çok önemli getirileri olduğunu ve benzer iş birliklerini ÇAKÜ öncülüğünde diğer üniversitelerle de yapmak istediklerini belirttiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Geçen sene Çankırı Karatekin Üniversitesinden 10 öğrenci ile başladığmız staj hareketliliği programını bu yıl 100’ün üzerinde öğrenci ile devam ettiriyoruz. Turizm bakanı olmamın yanında aynı zamanda da bir akademisyenim. Erasmus ve Turizm arasında çok sıkı bir ilişki olduğunu gördüm. Buraya gelişimdeki en önemli amaç da buydu ve sizler ile daha neler yapabiliriz diye Türkiye’ye geldim. İleride bu ilişkilerimizi daha da geliştirebilirsek çok memnun olurum. Bu işi başlattığı için de Rektör Harun Çiftçi’ye özellikle teşekkür ediyorum.”

Türkiye, Bulgaristan’ın Turizm Pazarımızda İkinci Sırada

“Daha önce Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yüksek derecede bir toplantı yaptık. Bu toplantıda ilk yönümüz turizm oldu. İkincisi ise üniversiteler arası bağlantılar kurmak oldu. Biz Avrupa Birliği üyesi bir ülkeyiz ve özellikle komşu ülkeler ile yapılacak projelere Avrupa Birliği’nden önemli ölçüde bir destek sağlanıyor. Türkiye ise bizim önemli bir komşumuz. Turizm pazarımızda da Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Türkiye için ise Bulgaristan beşinci sırada yer alıyor. Komşular arasında turizmin ne kadar önemli olduğunu görüyorsunuz.”

Bakan Dimitrov: “Yurt dışından 20 ila 50 bin arası nitelikli iş gücüne ihtiyaç duymaktayız.”

“Turizmi ilerletmek ve geliştirmek için nitelikli personele ihtiyacımız var. Bu personel ihtiyacımızı gidermek için ise yurt dışından 20 ila 50 bin arası nitelikli iş gücüne ihtiyaç duymaktayız. Bu ihtiyacın karşılanmasında da yine iş üniversiteler arasındaki ilişkilere düşüyor. Çankırı Karatekin Üniversitesi yönetimine bu ilişkileri başlattıkları için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Geçen yıl Bulgaristan’a göndermiş oldukları öğrencilerin hepsi yüksek kalitede eğitim almış öğrencilerdi. Ayrıca, oldukça disiplinli ve iyi çalışan da öğrencilerdi.”

Bulgaristan Ekonomisinin %13’ünü Turizm Oluşturuyor

“Ülkeler arasında en iyi elçiler öğrencilerdir. Öğrenciler birbirleri ile gittikleri ülkede dostluklar kurup daha sonra onları ziyarete gidiyorlar. Bu anlamda hedefimiz, sizlerle en üst düzeyde anlaşma yapmak. Bulgaristan’da turizm öncelikli bir sektördür. Çünkü gayrisafi milli hasılamızın %13’ü turizmden geliyor ve turizm sektöründe yaklaşık 300 bin insan çalışıyor. Geçen yıl 12 milyona yakın turist ise Bulgaristan’a geldi. Hedefimiz bütün yılı kapsayacak bir turizm anlayışı geliştirmek. UNESCO’nun Avrupa’daki kültürel miraslar listesinde üçüncü sıradayız. Ülkemizde 40 bin tane tarihi anıt var ve bunların 20 tanesi de UNESCO listesinde. Ayrıca, doğal güzellikleri olan ve Avrupa’da spa turizmi açısından da lider bir ülkeyiz. Ek olarak Avrupa’nın en az vergi alan ülkelerinden biri olduğumuzu da ayrıca belirtmek isterim.”

Öğrencilere Vize Kolaylığı

Toplantıya katılanların sorunlarını da yanıtlayan Bakan İlin Dimitrov, Bulgaristan’ın turizm potansiyeli hakkında bilgiler vererek içlerinde Türkçe bir videonun da yer aldığı Bulgaristan tanıtımı ile ilgili bazı tanıtım videolarını paylaştı. Bakan Dimitrov, Bulgaristan Ankara Büyükelçisi ile Türkiye’den Bulgaristan’a staj için gelen öğrencilerin vize süreçlerinin hızlandırılması için bir görüşme gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

ÇAKÜ Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Öğrencilerinin %30’u Staj için Bulgaristan’da

ÇAKÜ Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mikail Kara, toplantıda, yüksekokul hakkında bilgi vererek staj hareketliliğinde öğrencilerinin %30’unu Bulgaristan’a gönderdiklerini belirtti.

Çankırı Hakkında Bilgiler

Toplantıda, ÇAKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Beraha ise yaptığı sunumda, Bulgaristan başta olmak üzere Çankırı’nın ülkelere göre yapmış olduğu ihracat rakamlarını paylaştı.

ÇAKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ela Özkan Canpolat ise sunumunda, Çankırı’nın sanayi ve hizmet potansiyeli ile ekonomik iş birliği imkânları hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu. Çankırı’nın organize sanayi bölgeleri ve sanayi siteleri hakkında da bilgiler veren Canpolat, turizm potansiyeli ile ilgili de detaylı bilgiler verdi.

ÇAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erdem ise toplantı sonunda yapmış olduğu konuşmasında, iki ülke arasında yapılabilecek bilimsel araştırma projelerine değindi.

Bulgaristan’da Toplantı ve Sempozyum Gerçekleştirilmesi Kararı Alındı

Toplantının sonunda, Mayıs (2023) ayında Bulgaristan’da akademik bildirilerin de yapılacağı geniş kapsamlı bir toplantı ve sempozyumun da düzenlenmesinde fikir birliğine varıldı. Bakan Dimitrov, bu toplantının; turizm, ticaret ve akademi ayağı olan üçayaklı olan bir toplantı olacağını dile getirdi. Dimitrov; bu amaç doğrultusunda, gerçekleştirilmesi düşünülen toplantıya, Bulgaristan üniversitelerinin yanı sıra turizm ve dış ticaret alanından paydaşların da katılım sağlayacağını ifade etti.

Sonuç Bildirgesi

Toplantın sonuç bildirgesini okuyan Şuayip Turan:

“Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyesi olması münasebetiyle, Avrupa Birliği`nden aldığı bazı önemli fonlar bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden bir tanesi ise komşu ülkeler projeleri olduğu ifade edilmiştir. Bu anlamda özellikle Türkiye ile projeler yapılmak istendiği tarafımıza bildirilmiş ve bu kapsamda yeni çalışma grupları oluşturularak birlikte yol haritası çizebileceklerini ifade etti. Sayın Bakan Dr. İlin Dimitrov, Bulgaristan turizm sektörü için nitelikli iş gücüne ihtiyaçları olduğunu belirtmiştir. ÇAKÜ ilk olarak Erasmus staj hareketliliğiyle bu iş gücüne katkı sağlamaya başlamıştır. Bu gayede, istihdama yönelik ileriye dönük projelerin sadece Bulgaristan’a değil diğer ülkelerle de yapılması gerektiği düşünülmektedir. Bulgaristan bu anlamda bir başlangıç olmuştur. Bir başlangıç noktası olarak Bulgaristan ile başlayıp benzer iş birliklerini ilerletmek istemekteyiz. Bulgaristan özelinde ise kendi iş güçlerinin, Avrupa`nın diğer ülkelere gitmesinden dolayı 20 ila 50 bin arasında bir iş gücü açıklarının olduğu dile getirilmiştir. Bu açığı kapatmak için ise Türkiye’deki öğrencilerin yetişmiş iş gücü olarak değerlendirilebileceği ifade edilmiştir. Yapılacak olan projeler ile sürdürülebilir gelişme sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca, Bulgaristan`daki üniversiteler ile ortak lisans ve yüksek lisans programlarının hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatılması dile getirilmiştir. Nihai olarak son geldiğimiz noktada; ticaret, turizm ve akademik olarak üçayağı bulunan bir toplantının gerçekleştirilmesinin faydalı olacağı ifade edilmiştir. Bunun için de öngörülen tarih olarak 2023 Mayıs ayı düşünülmüştür ve uygunluğa göre bu toplantının Bulgaristan’ın Varna şehrinde yapılması önerilmiştir.

Toplantı, toplu fotoğraf çekimi ve iyi niyet dilekleri ile sona erdi.

Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2022 Çarşamba
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2022 Çarşamba