AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ
Kurs Ücreti : 6.000 TL (Kdv Dahil)
Kurs Süresi : 8 Saat

EĞİTİMİN İÇERİĞİ

Afet bilinci eğitimi aynı zamanda afet riski eğitimi, afet önleme eğitimi ve afet riskini azaltma eğitimi ile benzer bir anlam içermektedir.

Afet Bilinci Eğitimi’nin amacı vahşi doğada hayatta kalma becerisi kazanmaktan ziyade bireylerin afetlere hazırlık kapasitesini arttırıcı hayati bilgiler vermek ve acil durumlarda bireylerin kendi kendine yardım edebilme becerisini desteklemek ve yakın çevresine müdahale edebilme davranışı kazandırmaktır. Nihai hedef sizin ve ailenizin bu öngörülemez dünyada daha emin, hazırlıklı ve emniyette olmasını sağlamaktır.

Eğitim programı afet kavramı, afetler öncesi, afetler sırası ve afetler sonrası şeklinde dört ana başlık altında oluşmaktadır.

 

Afet başlığı altında, temel afet bilincinin oluşturulması hedeflenecek ve bu kapsamda afet, risk, tehlike kavramları tanımlanacak, afet çeşitleri ve karşılaşılabilecek bölgesel riskler detaylı bir şekilde açıklanacaktır.

Afetler öncesi başlığı altında İk aşamada hazırlık ve planlamaya değinilecektir. Burada aile, işyeri ve topluluk olarak afet hazırlığı yapmanın neden önemli olduğu, evde veya işyerinde afet hazırlığı için hangi adımların atılması gerektiği açıklanacaktır. İkinci aşamada aile afet planı, afet ve acil durum çantası, acil durum bilgi kartları ve acil durum telefon numaraları konularına değinilecektir.

Afetler esnası başlığı altında ilk adımda afetlere göre tahliye ve güvenli alanlar bilgisi verilecektir. Evden ve veya işyerinden tahliye durumunda nereye gitmeliyiz? Güvenli bir tahliye rotası oluşturmak için nelere dikkat etmeliyiz? soruları bu bölümde cevaplandırılacaktır. İkinci adımda iletişim ve bilgi alımı kapsamında afet durumunda iletişimin nasıl sağlanacağı analiz edilecek ve bilgi almak ve yaymak için hangi iletişim araçlarını kullanılacağı bilgisi verilecektir.

Afetler sonrası başlığı altında ilk 72 saatte neler ile karşılaşılabileceği ve ortaya çıkan riskleri azaltmak için neler yapılması gerektiği geçmiş deneyimlerden yola çıkılarak katılımcılara aktarılacaktır. Bu kapsamda toplum katılımı ve yardımlaşma konusuna değinilecektir. Afet durumunda birbirimize nasıl yardımcı olabiliriz? ve Yardımlaşma ağları kurmak için neler yapabiliriz? soruları yanıtlandırılacaktır.

 

EĞİTİMİN KONULARI

  • Temel Afet Bilinci (tehlike, afet, risk, afet çeşitleri, bölgesel afet riski)
  • Hazırlık ve Planlama (işyerleri için acil eylem planı, evde aile üyeleri için aile afet planı, afet ve acil durum çantası, acil durum bilgi kartları ve acil durum telefon numaraları)
  • Afet Sırasında Doğru Davranış Şekilleri
  • Tahliye ve Güvenli Alanlar (Tahliye rotaları, ev içi, ev ve mahalle dışında güvenli alanlar/toplanma bölgeleri)
  • Afet Sırasında İletişim ve Bilgi Alımı
  • Afet Sonrası İlk Anlar (72 saat)
  • Toplum Katılımı ve Yardımlaşma

 

EĞİTİMİN KAZANIMLARI

  • Afet bilinci
  • Risk çözümlemesi
  • Acil eylem planı ve aile afet planı
  • Afet esnasında güvenilir ve doğru davranışlar
  • Afet Bilinci Eğitimi Sertifikası

 

EĞİTİM SÜRESİ VE SAATİ

Eğitim Toplam 4 gün 8 Saat olarak verilecektir. (Tarih ve Günler kursa yeterli çoğunluğun katılması durumunda belirlenecektir.)

 

SINIF KONTENJANI

Kursun başlaması için En az 10 kişi katılım sağlaması gerekmektedir.

 

KİMLERE ÖNERİLİR

Eğitime toplumun her kesiminden birey katılabilir.

Eğitim Türü

 

 

Yüz yüze

X

Online

 

Hibrit

Eğitmen Adı

Doç. Dr. Neşe Duman

Doç. Dr. M. Murat Kale

Doç. Dr. Murat Ataol

Arş. Gör. Dr. İlyas Sadık Tekkanat

Eğitim Tarihi: Kursiyerlerin çoğunluğun talebine göre belirlenecektir. (Haftaiçi, Haftasonu)

Bireysel Katılım Ücreti: 6.000 TL (KDV Dahil)

İrtibat Telefonu: 0376 213 26 26 (Dahili: 1517)

E-posta: yabom@karatekin.edu.tr

Programa katılmak isteyen katılımcıların,  https://yabom.karatekin.edu.tr/ adresinde yer alan online kayıt formunu doldurarak  ön kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

(Kursların açılabilmesi için yeterli çoğunluk sağlanması gerekmektedir. Müdürlüğümüz tarafından size geri dönüş yapılmadan lütfen ücret yatırmayınız.)